I går gikk utdelingen av årets Ildsjelpris av stabelen, i regi av Sparebank 68° Nord og Harstad Tidende. Prisen deles ut til den eller de som gjennom året har utmerket seg med en ekstraordinær innsats som ildsjeler innenfor idrett i Harstadregionen. Prisen har demokratisk forankring ved at forslag til kandidater skjer gjennom nominering fra folket. Juryen, bestående av representanter fra Harstad Idrettsråd, Sparebank 68° Nord og Harstad Tidende, uttalte på forhånd at de var på jakt etter den «genuint opptatte ildsjel, som uselvisk gjør en fantastisk innsats for sitt idrettslag».(1) Ikke småtteri der altså…

Men finnes disse uselviske menneskene som bruker store deler av sin tid på å legge til rette for at andre skal ha en meningsfylt fritid med fysisk utfoldelse? De som ikke tenker what’s in it for me, men som ser gleden hos andre og syns det er betaling nok?

Svaret på det er åpenbart ja! For etter en runde med nominasjoner, var de fire finalistene klare. Fire engasjerte, genuine og hardtarbeidende finalister – såkalte ildsjeler! I et samfunn hvor tidspress er like brennhett som el-bilmarkedet og tid er mer verdt enn penger, viser de fire finalistene at frivilligheten fortsatt lever. Og blant finalistene var det ingen ringere enn vår egen Finn Håkon aka. Mr. Kilkam.

Ingen tvil om at finalistene hver for seg er en ildsjel for sin klubb og verdig juryens karakteristikk. Allikevel er det slik i kåringer og konkurranser at kun én (eller to i denne sammenheng) kan vinne. Årets Ildsjelpris gikk til Nina og Ole Martin Røberg i Tjeldsund Kickboxing Klubb. Paret legger ned mye tid i klubben, både med treninger, sponsorarbeid og reising i forbindelse med konkurranser og samlinger. I sin begrunnelse viste juryen til nettopp uselviskheten, og at de har gitt av sin tid og entusiasme, hvor drivkraften har vært å skape et spennende tilbud for barn og unge.

Prisutdelingen i går ble ekstra spesiell. Det ble vist en film fra fjorårets arrangement Stafett For Livet, etterfulgt av en rørende samtale med Ivar Råstad og Tobias Øverland. Stafett for Livet fikk tildelt 50 000 kroner av Sparebank 68° Nord. Og ikke nok med det; prisvinnerne Røberg hadde på forhånd bestemt seg for at vinnerbeløpet skulle gå til Stafett For Livet dersom de ble kåret som årets Ildsjel. Dette var en avgjørelse som ble tatt uten å vite at Råstad og Øverland skulle være til stede under prisutdelingen.

Gårsdagens prisutdeling endte med mer enn bare én vinner. Prisvinnerne viste hva det vil si å seire ved å dele. De største vinnerne er allikevel alle de som opplever og nyter godt av den innsatsen ildsjelene legger ned i sin klubb, enten det være seg tilrettelegging av treninger, bygging av hall eller klarlegging av skøytebane.

– Siri-

  1. https://www.ht.no/sport/2019/05/07/Leter-etter-kandidater-18983079.ece